Over de Vlinderhof

Een bijzondere tuin | Meer dan 100 soorten planten | Schoonheid en biodiversiteit

Een bijzondere tuin 

De Vlinderhof is een openbare tuin in het Utrechtse Máximapark in de wijken Leidsche Rijn / Vleuten – De Meern. De Vlinderhof is om verschillende redenen bijzonder. Hij is ontworpen door de wereldberoemde tuinontwerper Piet Oudolf en is ontstaan als bewonersinitiatief. Bovendien wordt hij onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. In de Vlinderhof vind je meer dan 100 soorten vaste planten. Bekijk ze van a tot z in onze plantenlijst.

We organiseren regelmatig muzikale optredens en andere (kleinschalige) evenementen zoals onze jaarlijkse plantjesmarkt in september. Hier wordt ook Vlinderhofhoning verkocht, afkomstig van de bijenstal in de tuin. In mei 2024 viert de Vlinderhof zijn 10-jarig bestaan.

Over Vlinderhof honing

Een plek voor iedereen

Wijk- en stadsbewoners komen naar de Vlinderhof om te genieten en te ontspannen, te picknicken of bijvoorbeeld een yogales te volgen. Ook is de Vlinderhof een belangrijke trekpleister voor tuinliefhebbers van over de hele wereld,  van Zweden tot Zuid-Korea en van de Verenigde Staten tot Australië.

Vrijwilligers

De Vlinderhof wordt met veel toewijding onderhouden door een groep van ongeveer 40 vrijwilligers. Het merendeel van hen komt uit de omgeving, maar er zijn ook mensen die van de andere kant van het land komen om mee te helpen. Het is een gevarieerde groep. De oudste vrijwilliger is 85 jaar, de jongste 9.

Vlinderhofpaviljoen

In het voorjaar van 2024 wordt het nieuwe Vlinderhofpaviljoen geopend. Het ene deel hiervan is een verblijfsruimte voor de vrijwilligers en bij rondleidingen. Het andere deel is bestemd voor de opslag van onder andere gereedschap. Het gebouw is voorzien van een toilet dat ook goed toegankelijk is voor mindervaliden.

Schoonheid en biodiversiteit

De Vlinderhof is geen vlindertuin. Schoonheid en emotie staan centraal in de ontwerpen van Oudolf. Sommige planten, zoals de Echinacea’s, de Eupatoriums en de Alliums, zijn aantrekkelijk voor insecten maar ze zijn niet speciaal om die reden aangeplant.

Er is gekozen voor de naam Vlinderhof omdat iedereen positieve associaties heeft met het woord vlinder. Pas later kwamen we erachter dat pal achter de Vlinderhof een daggelderswoning uit 1921 staat met dezelfde naam – een leuk detail.

Bij het onderhoud van de tuin hebben we natuurlijk zo veel mogelijk oog voor biodiversiteit. Zo gebruiken we geen kunststof of chemische bestrijdingsmiddelen en laten we verdorde planten aan het eind van de winter zo lang mogelijk staan.

Rondleidingen Vlinderhof

Typisch Vlinderhof

In de Vlinderhof tekende Oudolf 13 zonnevakken, 6 schaduwvakken en 2 zogeheten ‘hoge borders’. De schaduwvakken liggen aan de randen en zijn te herkennen aan de bomen die erin staan. Daarnaast hebben we ruim 34.000 voorjaarsbollen geplant, waaronder Irissen, Alliums en Scilla’s. Zo kun je vroeg in het seizoen al genieten van kleurige bloemen en zoemende insecten.  

De tuin zelf wordt omsloten door organisch gevormde hagen. Ze vormen een neutraal maar levend canvas voor de beplanting. De afwisseling tussen open en gesloten delen geeft een extra dimensie aan de ruimtelijke beleving van de tuin.

De graspaden tussen de plantvakken bieden eindeloze mogelijkheden om de Vlinderhof te verkennen en te ervaren. Vanuit iedere hoek ziet hij er weer anders uit en steeds ontdek je iets nieuws.

Onze interactieve plattegrond helpt je om te ontdekken welke plant waar staat en hoe de plantvakken zijn opgebouwd.