Plant in de spotlight: Amerikaanse zijdeplant

Plant in de spotlight: Amerikaanse zijdeplant

Een van de vele blikvangers in de Vlinderhof op dit moment zijn de diep oranje bloemen van Asclepias tuberosa, de Amerikaanse zijdeplant. Hij komt van nature voor op graslanden in het oosten van Noord-Amerika. Het is dus een echte prairieplant die houdt van zon. Aan de behaarde stengels en bladeren zie je dat hij goed bestand is tegen droogte. Hij bloeit van juni tot september. 

Zaaddozen

Soms gebruikt Oudolf in zijn ontwerpen een roze variant maar in de Vlinderhof vind je de ‘klassieke’ Asclepias tuberosa met prachtige mandarijnkleurige bloemschermen. De Nederlandse naam ‘zijdeplant’ verwijst naar de puntige, rechtopstaande zaaddozen. Als ze rijp zijn barsten ze open en worden de zaden aan zijdeachtige parachuutjes meegevoerd met de wind.

Monarchvlinder

Asclepias tuberosa is geliefd bij Noord-Amerikaanse tuin- en natuurliefhebbers want het is de enige voedselplant voor de rupsen van de iconische monarchvlinder. Die zijn op hun beurt als enige diersoort ongevoelig voor de gifstoffen in het melkachtige sap van de plant. Bovendien zorgt het giftige dieet ervoor dat de rupsen en vlinders zelf ook giftig worden en daarmee oneetbaar voor potentiële vijanden. In de Vlinderhof zien we dat Asclepias vooral druk wordt bezocht door hommels. Afgelopen zaterdagochtend telden we 16 gewone aardhommels tegelijk op één plant! 

Combineren

De intense kleur van Asclepias tuberosa is niet geschikt voor tuiniers die van een ingetogen kleurenpalet houden. In de Vlinderhof heeft Oudolf de plant gecombineerd met onder andere paarse kranssalie (Salvia verticillata ‘Purple Rain’), lilablauwe ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’) en lichtgeel duizendblad (Achillea ‘Moonshine’).