Insecten

Hoewel de Vlinderhof niet is ontworpen als vlindertuin staan er wel veel planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders. Een groot deel hiervan is ook aantrekkelijk voor hommels, bijen, zweefvliegen en andere insecten. Dat is natuurlijk goed want ieder van deze insecten heeft zijn rol bij de bestuiving van planten maar ook als voedsel voor weer andere dieren. Zo levert de Vlinderhof een eigen bijdrage aan de biodiversiteit.

Solitaire bijen in de Vlinderhof

Veel mensen denken bij bijen meteen aan bijenkorven, imkers en honing. Het overgrote deel van de bijensoorten leeft echter niet als volk (zoals honingbijen en hommels) maar solitair. Het vrouwtje paart met een mannetje en maakt dan in haar eentje nestjes waarin een klein beetje nectar en stuifmeel wordt opgeslagen en legt daar steeds één ei in. De larve die daar uitkomt leeft van de voorraad die moeder heeft achtergelaten en komt het volgende seizoen als bij te voorschijn waarna de cyclus zich herhaalt.

 

In Vlinderhof kunnen bezoekers ook dit soort bijen zien. Niet alleen kunnen we die bijenvrouwtjes bezig zien met het verzamelen van nectar en stuifmeel, maar ook het aanleggen van nesten is vaak te zien.

 

En zo is er nog veel meer variatie en is er voor de goede waarnemers veel te zien. Door het ophangen van zogenaamde bijenhotels proberen we deze bijtjes nog een beetje te helpen met goede nestgelegenheden.

Honingbijen voor bezoekers van de Vlinderhof

Een paar volken met honingbijen hebben hun woning in de Vlinderhof gekregen. Een imker uit de regio heeft deze volken geplaatst en verzorgt ze ook. Het is bij de meeste mensen vast bekend dat honingbijen in een volk leven, dat zij – anders dan hommels en solitaire bijen – ook als volk overwinteren en dat zij honing maken van verzamelde nectar als energiebron voor het volk tijdens de winter.

Voor de bezoekers aan de Vlinderhof biedt de aanwezigheid van een aantal bijenvolken diverse interessante mogelijkheden.

Bijzonder

Allereerst zal de oplettende bezoeker zeker honingbijen kunnen waarnemen op de bloemen in de tuin. Wanneer men goed kijkt is te zien of de betreffende bij bezig is met het verzamelen van nectar of met het verzamelen van stuifmeel. Ook bijen die water verzamelen om mee te nemen naar het volk zijn vast te zien.

Bezig bij

Op een mooie zomerdag is het een komen en gaan van bijen  bij de kast en het is verbazingwekkend te zien hoe hard die kleine beestjes werken in het belang van het volk. Zolang men niet pal voor de vliegopening gaat staan is deze drukte zonder problemen waar te nemen; de bijen zijn bezig met hun werk en laten zich niet afleiden door toeschouwers zolang ze maar vrij in- en uit de kast kunnen vliegen en ze niet het idee krijgen dat men het volk bedreigt.

Vlinderhofhoning

Inmiddels hebben we al veel potten honing gekregen van de Vlinderhof bijen. We noemen het wel Vlinderhof honing maar de bijen zullen zich niet strikt houden aan de grens van de tuin en ook nectar van verder halen. Maar de planten in de Vlinderhof zullen zeker aan die honing hebben bijgedragen.

een mooie verrijking van de Vlinderhof en de aanwezigheid van bijen bezoekers de kans om te ontdekken hoe deze diertjes leven en zo de natuur live aan het werk te zien!

– Onze imker

Opening bijenstal door onze imker