Achtergrond

De Vlinderhof is een bijzondere tuin in de Binnenhof van Máximapark. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf, én bijzonder omdat het hier gaat om een bewonersinitiatief. De tuin is niet alleen ontworpen in samenspraak met de bewoners, maar wordt ook door de bewoners beheerd.

 

Lees meer over het ontstaan, Piet Oudolf, Máximapark, bijen, vlinders en de alle planten in de Vlinderhof.

Het ontstaan

Vijftien geleden verhuisde initiatiefnemer Marc Kikkert naar Leidsche Rijn – het Zand, aan de rand van Máximapark. Al snel viel zijn groene oog op een nog onbestemde lap grond in het park.

Wat als Piet Oudolf hier een tuin zou maken?

Piet Oudolf

De Vlinderhof heeft tuinarchitect Piet Oudolf gestrikt voor het ontwerp van onze tuin. Daar zijn we dolblij mee. In zijn eerdere ontwerpen heeft hij al laten zien tot welke geweldige prestaties hij in staat is. In het buitenland hebben ze dat niet over het hoofd gezien en is Oudolf al een lange tijd een veelgevraagd tuinarchitect.

Máximapark

In het hart van Leidsche Rijn aan de westkant van Utrecht, groeit een bijzonder park ter grootte van de Utrechtse binnenstad. Een ontmoetingsplaats waar iedereen naar hartelust kan sporten, spelen, wandelen, fietsen, luieren, picknicken en bootje varen. In 2014 werd het park uitgeroepen tot meest geliefde park van Nederland.

Planten in de Vlinderhof

Welke vaste planten staan er in de Vlinderhof? Ontdek alle 100 soorten! Met de interactieve kaart leer je de borders en de planten kennen.

Hoewel de Vlinderhof niet is ontworpen als vlindertuin staan er veel planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders. Een groot deel hiervan is ook aantrekkelijk voor hommels, bijen, zweefvliegen en andere insecten. Er staan ook drie bijenkasten in een bijenstal. Onze imker zorgt voor deze bijen en slingert ook zelf de honing.

Vlinders

Hoewel de naam Vlinderhof doet vermoeden dat het om een vlindertuin gaat is dat niet het geval. De tuin is onderdeel van een park en niet overdekt zoals een echte vlindertuin. De naam is gekozen omdat er veel planten staan die vlinders interessant vinden. Ze trekken vlinders aan.