Een nog blauwer voorjaar

Een nog blauwer voorjaar

In 2015 hebben we een groot aantal voorjaarsbollen in de Vlinderhof geplant. Doel was het verlengen van het bloeiseizoen, ofwel zorgen dat er vanaf het vroege voorjaar al kleur in de tuin is.

Sommige van de voorjaarsbloeiers zijn van zichzelf al echte blikvangers. Bijvoorbeeld Fritillaria persica (Perzische keizerskroon), met diep purperen, bijna zwarte klokvormige bloemen in grote trossen op wel 90 cm hoge stelen. Bijzonder in combinatie met de groepen witte narcissen ‘Thalia’.

Andere bollen zijn heel wat bescheidener. Toch hebben ze een overweldigend effect doordat we ze in grote aantallen hebben neergezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor Iris reticulata ‘Sheila Ann Germany’ (dwergiris), die in de vroegste lente in lichtblauwe ‘golven’ door de tuin gaat.

Dit voorjaar wordt het plaatje nog blauwer. Op 25 oktober hebben we namelijk zo’n 4500 (!) bolletjes van Scilla ‘Indra’ geplant. Die bolletjes zelf zijn mooi roze-rood maar de bloemetjes zijn juist intens kobaltblauw. Spannend wat straks het effect zal zijn!