Vrijwilliger in de spotlight: Mark Hoogeveen

Vrijwilliger in de spotlight: Mark Hoogeveen

De Vlinderhof wordt onderhouden door ongeveer 50 vrijwilligers. Sommige daarvan zijn zeer actief en steken een of meer keer per week de handen uit de mouwen, anderen hebben minder vaak tijd (maar zijn even welkom!).

Een van de vaste gezichten is Mark Hoogeveen. Doordeweeks chemisch analist bij BASF, op zaterdagochtend aanpakker van zware klussen in de Vlinderhof. ‘Veel vrijwilligers hebben een eigen plantvak waar ze verantwoordelijk voor zijn,’ vertelt hij. ‘Dat hoeft niet voor mij. Ik ben liever op allerlei verschillende plekken actief. In het voor- en in het najaar besteed ik veel tijd aan het verjongen van planten. Ik vind het fijn om dat soort zwaar werk te doen.’

Mark werkt sinds vijf jaar bij de Vlinderhof. Daarvoor had hij nog hij nooit van Piet Oudolf gehoord. Hij woonde in een appartement en kweekte planten in bakken op zijn balkon maar dat was geen succes. ‘Daarna verhuisde ik naar een huis met een flinke tuin in ‘t Zand, niet ver van het Máximapark. Mijn broer werkt bij verzekeraar ASR. Hij had samen met collega’s geholpen bij de aanplant van de Vlinderhof, als vorm van sponsoring. De collega die dat had geregeld was Daniëlla, die al vanaf het eerste uur betrokken was bij de Vlinderhof. Zij heeft een beplantingsplan voor mijn tuin gemaakt in de stijl van Oudolf. Zo kwam ik in contact met zijn werk en met de Vlinderhof.’

Omdat Mark graag mensen wilde leren kennen in zijn nieuwe buurt ging hij een paar keer kijken bij de Vlinderhof. Dat beviel zo goed dat hij sindsdien iedere week van de partij is. Een plantenkenner was hij in eerste instantie niet. ‘Ik ben begonnen met kantjes steken want daar hoef je niet zoveel kennis voor te hebben. In de loop van de tijd ben ik er steeds meer in gegroeid.’ Inmiddels is hij een echte Oudolf-fan. ‘Dankzij het fysieke contact met de planten in de Vlinderhof en het lezen van boeken heb ik veel geleerd.’ Niet alleen over planten maar ook over geduld. ‘Bij vaste planten duurt het wat langer voor je effect hebt. Eerst gebeurt er heel lang weinig en dan opeens bám, explodeert zo’n plant en heb je er heel lang veel plezier van.’

Mark adviseert ook anderen om meer met vaste planten te werken. ‘Mijn eigen tuin is dus ook in de stijl van Oudolf aangeplant. Natuurlijk wel op kleinere schaal en daarom met minder variëteit dan hier in de Vlinderhof. Dus bijvoorbeeld met maar een paar soorten siergrassen, anders wordt alles al snel veel te groot. 100% Oudolf is mijn tuin trouwens niet want ik heb ook een vlinderstruik erin staan. Dat zou Oudolf zelf nooit doen!’

Sinds vorig jaar geeft Mark ook rondleidingen in de Vlinderhof. Vooral de internationale groepen vindt hij leuk om te doen. ‘Het fascineert me dat de Vlinderhof mensen van over de hele wereld trekt. Ik heb zelfs een keer een rondleiding gegeven aan een groep uit Zuid-Korea. Niet in mijn beste Zuid-Koreaans nee, maar in het Engels. Hun gids vertaalde het vervolgens met Google Translate want ze verstonden geen Engels.’

Het opdoen van nieuwe contacten, Marks belangrijkste doel, is zeker gelukt. ‘Het is een fijne groep mensen hier in de Vlinderhof. Ik had van het begin af aan het gevoel dat ik erbij hoor.’ Mark helpt sinds vier jaar ook mee met de organisatie van de Zomeravondconcerten eind juni. En in de winter, als het werk in de Vlinderhof stilligt, zet hij zich in voor de Vrienden van het Máximapark, die dan vooral bezig zijn met snoeien en wilgen knotten. ‘Ook zwaar werk ja. Heerlijk!’

We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Je kunt je vrijblijvend aanmelden via info@vlinderhof.nl. Of kom gezellig langs als we aan het werk zijn. Afhankelijk van het weer en de dan geldende Coronarichtlijnen gaan we vanaf begin maart weer aan de slag op zaterdagochtend. Vanaf mei werken we ook op woensdagavond.