De Vlinderhof als ‘hortus conclusus’

De Vlinderhof als ‘hortus conclusus’

Onlangs zijn de hagen rondom de Vlinderhof flink teruggesnoeid, in de breedte én in de hoogte. Nu het zo licht en luchtig is mis je (tijdelijk!) het besloten gevoel dat ze bieden. De hagen én die beslotenheid zijn onderdeel van het ontwerp van Oudolf.

Dit deel van het Máximapark en de Vlinderhof in het bijzonder is geïnspireerd op het historische idee van de ‘hortus conclusus’, een omsloten tuin waarin je de wereld buitensluit en waar je tot rust en bezinning kunt komen. Een simpele omheining voldoet: vlechtwerk, een houten schutting of een muur. Maar de afscheiding kan ook een object van schoonheid op zich zijn, zoals de 3,5 kilometer lange en 6 meter hoge, honingraatvormige Parkpergola.

De Parkpergola eindigt in de zuidwestelijke hoek van de Vlinderhof maar zou eigenlijk doorlopen langs de hele lengte van de tuin. In latere plannen zijn de hagen daarvoor in de plaats gekomen. Ze vormen een neutraal maar levend canvas voor de beplanting, dat mee verandert met de seizoenen. De afwisseling tussen open en gesloten delen geeft een extra dimensie aan de ruimtelijke beleving van de tuin.