Plant in de spotlight: karwijselie

Plant in de spotlight: karwijselie

De Vlinderhof is op dit moment een levend schilderij van warme kleuren. Tussen al dat oudroze, geel en donkerrood blijft je blik misschien ook wel hangen aan de wolken platte roomwitte schermen die op berenklauw en op fluitenkruid lijken. Het is karwijselie (Selinum wallichianum). Niet alleen de bloemen zijn aantrekkelijk maar ook de stevige purperen stengels en de bladeren, die frisgroen zijn en zo fijn ingesneden dat ze wel van Brussels kant lijken.

Piet Oudolf gebruikt in zijn ontwerpen graag planten met een zogeheten schermvormige bloeiwijze. Ze vormen een welkome afwisseling met de bloemen in de vorm van aren, bolletjes of trosjes en met de verticale strepen van wuivende grassen. In de Vlinderhof zie je bijvoorbeeld combinaties met blauwe knoop (Succisa pratensis), verschillende soorten asters en diamantgras (Calamagostris brachytricha). Uitgebloeid blijven de bloemen lang mooi.

Ook insecten zijn dankbaar voor de platte bloemen. Bijvoorbeeld voor zweefvliegen vormen ze een perfecte landingsbaan en bij regen gebruiken hommels ze als paraplu. Verder zijn schermbloemigen erg in trek bij vlinders en motten, als drachtplant (dus voor voedsel) en als waardplant (om eitjes af te zetten).

De naam karwijselie verwijst naar twee kruiden: karwij en peterselie, allebei ook schermbloemigen. Inderdaad lijkt karwijselie uiterlijk op karwij en heeft de geur wat weg van peterselie. Echter anders dan karwij en peterselie is karwijselie niet geschikt als geneeskrachtig kruid of in de keuken. Maar als sierplant is het een echte blikvanger. Als solitair (los staande plant) of zoals in de Vlinderhof als onderdeel van een uitbundige border. Niet voor niets wordt karwijselie ook wel de koningin van de schermbloemen genoemd.