Vlinderhof-ontwerper Piet Oudolf wint Prins Bernhard Cultuurfondsprijs

Tuinarchitect Piet Oudolf, die het ontwerp heeft gemaakt voor De Vlinderhof, ontving maandag 11 november uit handen van Koningin Máxima de jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze prijs is voor mensen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuur of natuur in Nederland. Vorig jaar ontving trendwatcher Lidewij Edelkoort deze prijs en in 2011 fotograaf/regisseur Anton Corbijn.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 75.000 euro plus nog eens hetzelfde bedrag dat in nieuwe Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds wordt gestort. Dit fonds is bedoeld om braakliggende terreinen in de stad om te toveren tot inspirerende, groene oases. Zowel kleine, lokale initiatieven –  zoals bijvoorbeeld de Vlinderhof – als grotere, geïntegreerde projecten komen voor een bijdrage uit dit fonds in aanmerking.

Het verlangen naar groen in de buurt groeit vandaag de dag meer dan ooit. Ik vind het een prachtig idee dat dit fonds mensen kan stimuleren om ‘groene’ projecten op te starten en financieel kan bijdragen daaraan. Voor mij zijn kleinschalige lokale initiatieven net zo belangrijk als de grote werken waar ik bij betrokken ben.

– Piet Oudolf

Nadat Piet Oudolf door koningin Maxima werd gelauwerd met een mooie krans werd het programma afgesloten door de directeur van het Prins Bernard Cultuurfonds met de woorden: “Als u binnenkort een ontwerp van Piet Oudolf wilt beleven, kunt u volgend voorjaar naar de Vlinderhof in Utrecht.”