Bloeimaand: Aug

Actaea simplex ‘Brunette’

De prachtige chocoladebruine stengels van de Actaea simplex ‘Brunette’ vormen een mooi contrast met de witte bloemen. Dit is een van de mooiste zilverkaarsen die momenteel worden gekweekt. Actaea simplex ‘Brunette’ bloeit in de periode augustus-oktober. De bloemen van Actaea simplex ‘Brunette’ worden circa 160 tot 180 cm hoog.

Allium lusitanicum ‘Summer Beauty’

Allium lusitanicum ‘Summer Beauty’, is beladen met gunstige eigenschappen. In het vroege voorjaar is deze sierui een van de eerste planten met blad. Veel bezoekers aan de Vlinderhof zullen komen kijken naar onze vroege voorjaarsbol en informeren naar ‘Summer Beauty’, vanwege het opvallende blad. Midden in de zomer komen stevige helderroze bloemen uit Allium lusitanicum ‘Summer Beauty’ is ontdekt door Roy Diblík van Northwind Perennial. Hij noemde het ‘Summer Beauty’ ook al biedt de plant

Achillea ‘Moonshine’

Zoals de naam al doet vermoeden is de bloeikleur van Achillea ‘Moonshine’ ‘maneschijn’ lichtgeel. Vanwege de mooie lichtgele kleur laat dit duizendblad zich mooi combineren met bijvoorbeeld paarsbloeiende en donkergele vaste planten. Achillea ‘Moonshine’ bloeit in de periode juni-augustus. Achillea ‘Moonshine’ wordt ongeveer 60 tot 70 cm hoog. Het grijsgroene blad blijft in de winter zichtbaar.

Anemone ‘Wild Swan’

Anemone ‘Wild Swan’ heeft elegante zuiver witte bloemen. Elke bloem heeft een lilablauwe band op de achterkant van de bloemblaadjes. Bij schemering sluit een knikkende lila-blauwe en witte klok. Anemone ‘Wild Swan’ bloeit van eind mei tot de nachtvorst in november. De plant werd voor het eerst getoond bij Chelsea Flower Show in mei 2011 en de Anemone ‘Wild Swan’ werd bekroond met ‘Chelsea 2011 Plant van het Jaar’, een enorme eer en verrassing voor

Anemone  x hybrida ‘Honorine Jobert’

Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ is een van de mooiste herfstbloeiende vaste planten. De Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ bloeit rijk met zuiver witte bloemen met opvallend gele meeldraden rond een groen hartje. Ze kunnen ruim 120 cm hoog worden. Deze herfstanemonen bloeien uitbundig als veel andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn: van augustus tot ver in oktober. Ideaal dus voor kleur in het najaar.

Astrantia major ‘Claret’

Astrantia major ‘Claret’ wordt ongeveer 50-70 cm hoog en bloeit met donkkerroze bloemen in de periode juni-augustus/september. De standplaats van Astrantia major ‘Claret’ dient zonnig te zijn en de bodem mag iets vochthoudend zijn.

Astrantia major ‘Roma’

Delicaat, papierachtige, zachtroze bloemen met pezige stengels en middelgroene opvallend lange schutbladeren. De Astrantia major ‘Roma’ is een sterk ras met een veel langere bloeiperiode dan de meeste roze of rode variëteiten. Ze combineren bijzonder met grassen en zijn een van de favorieten van tuinontwerper Piet Oudolf. De schutbladeren van de bloem zijn bij Astrantia major ‘Roma’ opvallend lang. De hoogte van deze astrantia is ongeveer 70-80 cm. Astrantia major ‘Roma’ staat het liefst op een zonnige plek

Calamagrostis brachytricha

Calamagrostis brachytricha, of diamantgras, wordt ongeveer 80 tot 100 cm hoog en kan goed als solitairplant in lage beplanting toegepast worden. Calamagrostis brachytricha bloeit in de periode augustus-oktober met mooie vrij dichte pluimen. De bloeiaren zijn grijsbruin. De Calamagrostis brachytricha woekert niet maar vormt pollen.

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana is een laagblijvende klokjesbloem met een hoogte van circa 15 cm. Campanula poscharskyana bloeit, op een zonnige plaats, rijk in de periode juni-juli met blauwe bloemetjes. Net als bij veel cultivars van Campanula poscharskyana blijft het blad ’s winters lang groen. Campanula poscharskyana kan ook als bodembedekker worden gebruikt .

Clinopodium nepeta 

Clinopodium nepeta bloeit met witte bloemen in de periode juni-september. De hoogte van Clinopodium nepeta bedraagt circa 30-40 cm. Tijdens de bloei lokt Clinopodium nepeta veel bijen en hommels.

Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’

Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ wordt ongeveer 100 cm hoog. Ruwe smele is een inheemse plant met een bloei in de periode juni-augustus. De groeiwijze van Deschampsia ‘Goldtau’ is compact maar opgaand. De bloeiwijze is open. De bloeiaren verkleuren van groen naar geel. Ruwe smele wordt steeds vaker toegepast in vaste plantenborders. De plant woekert niet maar vormt pollen. De standplaats dient zonnig te zijn maar Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ verdraagt ook halfschaduw.

Echinops ritro ‘Veitch Blue’

Immens populair door hun opvallende blauwe kogelvormige bloemen die hordes insecten aan te trekken, brengen kogeldistels een natuurlijke uitstraling aan de tuin. Deze knappe blauwe variëteit Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ bloeit in de periode juli-augustus. De hoogte van Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ bedraagt doorgaans 80-100 cm. Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ is een echte aanrader.

Eryngium bourgatii

Eryngium bourgatii is geen plantje om zonder handschoenen aan te pakken. Letterlijk gesproken dan, want verder is het een makkelijke plant. Eryngium bourgatii komt in het wild voor in de Pyreneeën. Daar blijft Eryngium bourgatii meestal op droge rotsen van kalksteen op een hoogte tot ruim 2000 meter. Eryngium bourgatii bloeit in de maanden juli en augustus en wordt ongeveer 30-40 cm hoog.

Eryngium yuccifolium

Eryngium yuccifolium of yuccabladige kruisdistel is een stijfopgaande kruisdistelsoort met een blad dat aan het blad van de yucca doet denken. De hoogte is ongeveer 120 tot 140 cm. De Eryngium yuccifolium bloeit in het wit in de periode juni-augustus . Eryngium yuccifolium kan bijvoorbeeld als groep toegepast worden op een zonnige plaats in een witbloeiende vaste plantenborder.

Eupatorium maculatum ‘Riesenschirm’

De Eupatorium wordt in het Nederlands ook wel Koninginnenkruid of Leverkruid genoemd. Het zijn robuuste en imposante planten met bloemen in grote schermen. De bloemen zijn zeer in trek bij vlinders en bijen. Eupatorium maculatum ‘Riesenschirm’ heeft grote oudroze schermen en bereikt een hoogte van circa twee meter. Ondanks deze hoogte blijven de stevige stelen goed staan. Deze stevige kanjer kan wel tegen een stootje, maar moet in het najaar worden gesteund of opgebonden. Anders waaien de

Eupatorium maculatum ‘Snowball’

De Eupatorium is een indrukwekkende plant die in het najaar hordes vlinders aantrekt. De Eupatorium maculatum ‘Snowball’ is een nieuw en onderscheidend ras van Eupatorium, gekenmerkt door zijn rechtopstaande en relatief compacte plantopbouw. Deze Eupatorium maculatum ‘Snowball’ heeft een krachtige groeiwijze en vrij basale vertakking. De plant heeft roomwit gekleurde bloemen .

Eurybia spectabilis

Eurybia spectabilis: deze mooie wilde bloem heeft prachtige violet-paarse bloemen in de late zomer en herfst met grote gele ogen. Eenvoudig mooi en perfecte najaarsbloeier.

Filipendula rubra venusta ‘Magnifica’

Filipendula rubra venusta ‘Magnifica’ bloeit met prachtige lichtroze pluimen in de periode juli-augustus. De hoogte van Filipendula rubra venusta ‘Magnifica’ bedraagt onder gunstige omstandigheden circa 180 tot 220 cm. Met mooie grote wolken van lichtroze pluimen die ook na de bloei het aanzien waard blijven. Want het duurt een hele tijd voordat uiteindelijk de uitgebloeide bloeiwijze naar bruin verkleurt en ook dat is niet lelijk. In het Nederlands ook wel (moeras)spirea genoemd.

Asclepias tuberosa

Asclepias tuberosa of Amerikaanse zijdeplant is een oranje vaste plant. Oranje bloeiende vaste planten vormen een minderheid in het gekweekte kleurenscala dus iedere aanvulling is welkom! Asclepias tuberosa bloeit vanaf juni en wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog. Van nature komt Asclepias tuberosa voor op droge graslanden in Noord-Amerika van Zuid-Ontario en New York tot Minnesota, Colorado en Arizona. Ook in de zuidelijke staten Florida en New Mexico is deze variabele soort aanwezig.

Campanula glomerata ‘Caroline’

Niet alleen een doorbraak wat kleur betreft bij deze Campanula (Kluwenklokje), maar ook de nette groeiwijze en de afwezigheid van woekerneigingen maken het tot een eersteklas plant. Bloeit met dichte trossen (kluwens) van zachtroze bloemen die ontluiken uit donker lila roze knoppen. Zo ontstaat een prettig tweekleurig effect.

Clematis heracleifolia ‘China Purple’

Deze Clematis heracleifolia ‘China Purple’ is gerelateerd aan de klimplanten. Een struikachtige rechtopstaande plant, geschikt voor de border. Deze variatie heeft geurige rijk violetblauwe bloemen, een beetje als een hyacint, die in het midden van de zomer beginnen te bloeien tot en met september. Pluizige zaadkoppen verschijnen meestal in de late herfst. De Clematis heracleifolia ‘China Purple’ klautert graag over een nabijgelegen struik, maar kan ook worden afgebakend. Deze plant is zeer geschikt voor vrij

Echinacea pallida

De nederlandse naam is Egelzonnehoed, familie van de Asteraceae. De bloemkleur is roze en de bloeitijd is van juli tot en met september. De Echinacea pallida heeft opvallend blad, bloei, of vorm en laat zich eenvoudig combineren. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Tussen al die grote bont gekleurde echinacea’s is het goed om te merken dat zo’n natuurlijk uitziende plant als de Echinacea pallida zoveel belangstelling krijgt. Dat

Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’

Wie kan de aantrekkingskracht van deze mooie zonnehoed weerstaan? Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’ is een opvallende zonnehoed met donkere roodbruine bladstelen en donkerroze bloemen. Deze prachtige zonnehoed met intense dieppurper kleur is een favoriet en geselecteerd door onze tuinarchitect Piet Oudolf. Een uitzonderlijk mooie plant, met waardering van alle kenners en kwekers. Echinacea ‘Fatal Attraction’ bloeit in de periode juli-september en wordt 75 tot 80 cm hoog. De Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’ staat op een zonnige plaats.

Geranium psilostemon

De meest intense van alle midden zomer bloeiende geraniums is ongetwijfeld Geranium psilostemon. Hij is ook de ouder voor heel wat wonderlijke nieuwigheden. Dit is de grootste winterharde soort en bekend bij veel tuinders om zijn grote magenta bloemen met hun zwarte hart. De Geranium psilostemon trekt in de tuin aandacht, vooral in de bloeiperiode juni en juli/augustus. De naam Geranium psilostemon werd gepubliceerd door Ledebour in 1842 en betekent “met de blote – d.w.z. haarloze –

Geranium ‘Rozanne’

Een populaire winnaar! Geranium ‘Rozanne’ is de langst bloeiende blauwe Geranium. De geranium Gerwat ‘Rozanne’ is door de Nederlandse vaste planten kwekers uitgeroepen tot de vaste plant van het jaar 2013. Deze geranium heeft ook al een hoge onderscheiding op de Chelsea Flower Show gekregen. ‘Rozanne’ is uitgekozen omdat de plant een uitzonderlijk lange bloeitijd heeft: van eind mei tot de eerste nachtvorst. Bovendien blijven de planten telkens helemaal uit zichzelf prachtige nieuwe bloemen aanmaken –

Geranium x oxonianum ‘Rebecca Moss’

Geranium x oxonianum ‘Rebecca Moss’ vormt een mooie pol van glanzende olijfgroen bladeren met licht zilverroze bijna wit en niet geaderde bloemen. Na de bloei terugsnoeien geeft een tweede bloei. De Nederlandse naam is Ooievaarsbek. De bloemkleur is bleekroze en de bloeitijd is van eind mei tot en met augustus.

Hakonechloa macra

Hakonechloa macra is een Japans bamboe-achtig siergras. Vernoemd naar de Japanse berg Hakone. Het frisgroene blad van Hakonechloa macra groeit zeer traag, maar bijzonder en elegant. In de maanden augustus t/m oktober bloeit het gras met kleine bloempluimen die net boven het blad uitkomen. Als toegift zorgt dit siergras in de herfst voor een opvallende bladverkleuring, een waar spektakel . Indien de plant in de schaduw staat verkleurd deze naar geel en oranje, maar op

Helenium ‘Rubinzwerg’

Helenium ‘Rubinzwerg’ is een rijke zomerbloeier en najaarsbloeier. Deze staat graag op normaal voedzame grond en in de volle zon. Helenium ‘Rubinzwerg’ trekt veel bijen en vlinders aan. Een echte aanwinst voor de nazomertuin. De bloemkleur is donkerrood en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus/september. De bladeren zijn groen en ongeveer 45 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 90 cm.

Heuchera villosa

De verbazingwekkende Heuchera villosa is afkomstig uit de rotsachtige bosrijke hellingen van Virginia naar Missouri. Heuchera heeft esdoornachtig blad en is een uitstekende vervanger voor Hosta in schaduwrijke borders. Piet Oudolf gebruikt deze veel. Villosa is uit het Latijn en betekent ‘fluwelen’. De heuchera is inmiddels een bekende bladplant in verschillende kleuren en maten. De bladkleur range wordt steeds groter, van citroengroen, naar oranje-caramel, donkerpurper tot bijna zwart. De meerwaarde van deze bladplant ligt vooral

Hosta ‘Blue Angel’

Hosta ‘Blue Angel’ (Nederlandse benaming: hartenlelie) is een hosta met groot blauwgrijs blad. Een aantrekkelijke, snelgroeiende bladplant. Bloeit met mooie lichtpaarse bloemen op lange bloemstengels. Deze reusachtige Hosta ‘Blue Angel’ is beter bestand tegen slakken dan veel andere hosta’s. Eén van de beste en meest populaire hosta’s.

Kirengeshoma palmata

Kirengeshoma palmata of Japanse wasbloem is een prachtige schaduwplant met groot, decoratief ingesneden blauwgroen blad aan zwarte stelen. Kirengeshoma palmata heeft zachtgele bloemen, klokvormig bungelend in flinke trossen. Deze lichtgele wasachtige bloemen verschijnen aan het eind van de zomer en blijven tot aan de eerste nachtvorst. Kirengeshoma palmata komt uit… jawel: Japan. Daar groeit deze gedistingeerde plant in grote, aaneengesloten groepen in koele bergbossen onder geboomte. Net zoals de aristocratie neemt deze plant van stand niet genoegen

Knautia arvensis

Knautia arvensis (Beemdkroon) is een vaste plant die ongeveer 60 centimeter hoog wordt. De plant is een echte vlinder- en insectentrekker vanwege de vele nectar die de bloem biedt. Het is een smalle plant met dunne behaarde stengels en bladeren. De lichtpaarse bloemen worden tot zo’n 4 centimeter groot. De bloem heeft veel meeldraden en de rand van de bloem wordt gesierd door tientallen lichtpaarse blaadjes. De bloeitijd is van juni t/m september. In Nederland is de

Sanguisorba ‘Blackthorn’

Sanguisorba ‘Blackthorn’ is een opmerkelijk mooie Pimpernel, geselecteerd door een bekende Engelse plantenkweker Robin White. Deze laatbloeiende en langere Pimpernel heeft van de late zomer tot het najaar (augustus-oktober) rechtopstaande rood-roze aren.

Scutellaria incana

Scutellaria incana (Glidkruid) is een beauty in de Vlinderhof. In de zomermaanden verschijnt een overvloed van mooie zachtblauwe bloemen. Met de grijsachtige kelkjes vormen zij een subtiele elegante combinatie. Bijzonder is de vorm van de bloemen. Het lijkt op een honkbalpetje. In Noord-Amerika, waar deze soort vandaan komt, wordt hij ook wel skull cap genoemd. Deze prachtige plant combineert mooi met grassen en grijsbladige planten. De wetenschappelijke naam Scutellaria slaat op de zaadjes die worden gevormd. Ze

Liatris spicata

Liatris spicata wordt ook lampenpoetser genoemd. Vanaf april loopt het nieuwe blad uit vanuit de grond en in de maanden juli en augustus bloeit Liatris spicata zeer uitbundig met lichtroze bloemaren. De bloemstengels worden zo’n 50 tot maximaal 60 cm hoog en de bloei verloopt van boven naar onder. Vaak wordt deze plant ook in combinatie met siergrassen gebruikt om wat kleur te brengen. Trekt bijen en vlinders aan .

Limonium platyphyllum

Limonium platyphyllum is een losgroeiende plant met een diep lavendelblauwe bloemenwolk. Limonium platyphyllum is een mooie luchtige plant die in de voorgrond van de border het beste tot haar recht komt. Limonium platyphyllum  (Nederlands: lamsoor) vormt een lage heuvel van grote, leerachtige groene bladeren. Samen met de kleine, lavendelblauwe bloemen geeft dit een mistig, wolkachtig effect. De planten produceren een aantal stelen en het totale effect is golvend en delicaat. De bloemen van Limonium platyphyllum zijn aantrekkelijk voor

Liriope muscari ‘Ingwersen’

Liriope muscari ‘Ingwersen’ is rijkbloeiend met lichtpaarse tot intens donkerviolette bloemen in de periode augustu-oktober. Liriope muscari ‘Ingwersen’ is geschikt als bodembedekker maar kan bij late of strenge vorst toch wat invriezen. Deze plant staat graag op een half beschaduwde plek in de voorrand van een border. Liriope muscari wordt ook wel Leliegras genoemd en is een buitengewone, sterke, wintergroene plant met prachtige, grasachtige bladeren en wordt 30 – 50 cm cm hoog. Het is daardoor een perfecte laagblijvende bodembedekker voor

Lythrum virgatum ‘Swirl’

Lythrum virgatum ‘Swirl’ heeft fuchsiakleurige bloemen met enigszins luchtige opbouw. Lythrum virgatum ‘Swirl’ is een waardevolle vaste plant met bloemkaarsen en struikachtige groei. Ook de verticale zaaddozen zijn nadien nog decoratief. Als we verrast zijn door een nieuwe release de laatste tijd, dan is het wel deze Lythrum virgatum ‘Swirl’ met zijn luchtig en licht ogende boeket bloemen! De losjes verdeelde bloemen op lange stelen hebben een mooie, roze en paarse kleur. Bijna ongelooflijk, die

Molinia caerulea ‘Moorhexe’

Molinia caerulea ‘Moorhexe’ of pijpenstrootje heeft rechtopgaande stengels met een donkerbruine bloeiwijze. Dit siergras wordt circa 60 tot 80 cm hoog. Het pijpenstrootje, Molinia caerulea ‘Moorhexe’, heeft heel donkerbruine stengels en vormt bijna zwarte bloeiaren. De plant blijft wat lager dan de soort (60 cm). Het blad verkleurt geelbruin. Veel mensen kennen in ieder geval één soort Molinia, namelijk het pijpenstrootje, het gras dat de heidevelden overwoekert. Molinia bloeit prachtig en heeft een heel mooie herfstkleur. Er zijn enkele soorten

Potentilla x hopwoodiana

Potentilla x hopwoodiana komen we zowel bij de heesters als bij de vaste planten tegen. De bloeiwijzen lijken wel op elkaar, maar de groeiwijze is duidelijk anders. De vaste plant Potentilla x hopwoodiana heeft aardbei-achtig blad en groeit graag op een goed doorlatende grond. De hoogtes en bloemkleuren zijn afhankelijk van de soort. Potentilla x hopwoodiana is een oud ras, wat weliswaar langzaam groeit, maar eigenlijk tot één der mooiste behoort. De zacht zalmroze bloemen

Pycnanthemum muticum

De geurige Pycnanthemum muticum (of Bergmunt) past prima in de border. Ook in natuurlijke tuinen is hij op zijn plek. En in de Vlinderhof mag deze nectarplant voor de vlinders zeker niet ontbreken. Pycnanthemum muticum is door Piet Oudolf ook voor het bekende High Line-project in New York gebruikt. Het grotere blad van de bergmunt, Pycnanthemum muticum, heeft een zilverkleurige gloed. Bloei van juli tot in september. Bergmunt in bloei is bedekt met een spectaculaire

Salvia pratensis ‘Pink Delight’

Salvia pratensis ‘Pink Delight’ is een zeer rijkbloeiende salie. De prachtige grote roze bloemen vormen een mooi geheel met de fantastisch donkergekleurde stelen. Om een volle bloei te behouden, wordt aangeraden om Salvia pratensis ‘Pink Delight’ voor de herbloei te snoeien. Salvia pratensis ‘Pink Delight’ is goed winterhard en staat graag op een zonnige plek in een vaste plantenborder. Deze salie is zeer weinig woekerend en heel goed te combineren met andere kleurige borderplanten. De gemiddelde hoogte van Salvia pratensis ‘Pink

Salvia verticillata ‘Purple Rain’

De kranssalie Salvia verticillata ‘Purple Rain’ is geschikt voor de border. De tot lilablauwe paarse lipbloemen staan in kransen boven elkaar en bloeien in de zomer. ‘Purple Rain’ kenmerkt zich door een extra lange bloei. Ook de paarse schutbladeren van deze prachtige plant blijven mooi tot in de herfst. Salvia verticillata  is een plant voor de wilde tuin. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters

Penstemon digitalis ‘Husker Red’

Penstemon digitalis ‘Husker Red’ of Slangenkop is een goede winterharde groenblijvende vaste plant voor een open plek in de border. De plant is fraai vanwege zijn roodbruine blad in combinatie met veel witte bloemen, die aan een lange steel erboven staan. Penstemon digitalis ‘Husker Red’ is mooi vanwege zijn bladkleur en de vele witte bloemen, die langdurig aan de plant blijven. De plant zaait zichzelf uit. Penstemon digitalis ‘Husker Red’ bloeit langdurig en overvloedig met witte bloemen aan een lange steel

Perovskia atriplicifolia ‘Little Spire’

Van de verschillende Perovskia atriplicifolia-variëteiten blijft Perovskia atriplicifolia ‘Little Spire’ het meest compact. De hoogte van deze halfheester bedraagt circa 100 cm. De Nederlandse naam ‘Reuzenlavendel’ is bedacht door kwekerij de Hessenhof. Misschien moeten we deze plant maar gewoon zo noemen. Perovskia ‘Little Spire’ wordt ook wel blauwspirea genoemd vanwege de opgaande groeivorm en prachtige lavendelkleurige tot blauwe bloemen. De bladeren zijn grijsgroen en geurend indien ze gekneusd worden.

Persicaria amplexicaulis ‘Alba’

Persicaria amplexicaulis ‘Alba’ is afkomstig uit de Himalaya en is er nauwelijks 0,4 meter hoog, dit mede door de hoogteligging. Diverse variëteiten zijn reeds verkrijgbaar van wit, roze tot donkerrood. De bloei begint half juni, begin juli tot de vorst. Vooral de amplexicaulis-soorten worden tegenwoordig veel aangeboden. Niet voor niets waren deze planten ‘vaste plant van het jaar 2012’ in Duitsland. Ze bloeien namelijk lang en in vele kleuren, kunnen tegen een stootje, slakken lusten

Persicaria amplexicaulis ‘Orange Field’

Persicaria amplexicaulis ‘Orange Field’ is afkomstig uit de Himalaya en is er nauwelijks 0,4 meter hoog, dit mede door de hoogteligging. Diverse variëteiten zijn reeds verkrijgbaar van wit, roze tot donkerrood. Meestal met rechtopstaande aren, er zijn echter ook enkele soorten met overhangende aren. De bloei begint half juni, begin juli tot de vorst. Vooral deze amplexicaulis-soorten worden tegenwoordig veel aangeboden. Niet voor niets waren deze planten ‘vaste plant van het jaar 2012’ in Duitsland.

Phlomis tuberosa ‘Little Amazone’

Phlomis tuberosa ‘Little Amazone’ is een speciale soort die moeilijk verkrijgbaar is en nog niet in veel tuinen te vinden is. Zoals de naam al aangeeft is deze prachtige soort kleiner en lager dan de Phlomis tuberosa ‘Amazone’. Phlomis tuberosa ‘Little Amazone’ heeft een bijzondere combinatie van paars lilakleurige bloemen met donkere stelen. Phlomis tuberosa ‘Little Amazone’ bloeit in juni-augustus.

Sedum ‘Matrona’

Het vetkruid Sedum ‘Matrona’ is door kruising in de jaren negentig van de vorige eeuw ontstaan. Na de introductie werd deze plant snel populair en werd bekroond in Nederland als ‘vaste plant van het jaar 2000’. Het blad van Sedum ‘Matrona’ is groot en verkleurt van groen naar grijspurper. De stelen zijn roodpaars. Het is daarom ook een mooie bladplant. Hij bloeit met grote rozerode bloemschermen van augustus tot oktober. Sedum is zeer populair in de tuin

Symphyotrichum  oblongifolium ‘October Skies’

Symphyotrichum oblongifolium ‘October Skies’ is een aromatische Aster. Het is een zeer opvallende, laagblijvende, struikachtige plant met honderden madeliefje-achtige lavendelblauwe bloemen met een geel hart. Zoals de meeste asters, is hij zeer aantrekkelijk voor vlinders. Zijn grijsgroene bladeren en bloemknoppen geven een prachtige aanblik in de zomer gevolgd door massa’s van bloemen. Symphyotrichum oblongifolium ‘October Skies’ groeit gemakkelijk en snel in droge tot gemiddelde omstandigheden. De hemelkleur in oktober is donkerder blauw dan op andere