Vlinders

De Vlinderhof wordt een tuin vol vlinders. In het ontwerp en het beplantingplan zoeken we naar een goede leefomgeving voor vlinders.

 

Volwassen vlinders drinken nectar. Dus om hen naar de tuin te lokken heb je nectarplanten nodig. Een hele bekende is de buddleja, de vlinderstruik. Maar ook lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid en enkelbloemige afrikaantjes zijn voorbeelden van goede nectarplanten. Met alleen al enkele nectarplanten in de tuin heb je  grote kans om vlinders te zien. Je tuin is dan als het ware een kroeg voor vlinders, ze komen even wat drinken en gaan dan weer verder.

 

Vlinders leggen hun eitjes niet zomaar ergens. Ze leggen hun eitjes alleen op de planten waar de rups van eet, de waardplanten. En omdat rupsen kieskeurige eters zijn, die vaak maar een soort plant lusten, is de keuze beperkt. Waardplanten zijn vaak wilde planten, zoals brandnetels en klaversoorten. Maar gelukkig zijn ook sommige tuinplanten goede waardplanten, bijvoorbeeld klimop, vuilboom, hulst of hop.

Vlinderzoekkaart

Soorten dagvlinders

500

EUROPA

53

NEDERLAND

App

‘Vlinders van Nederland’ is een app om vlinders te herkennen. Geschikt voor iPhone en Android. Een gratis Android app is ‘Vlinders in de tuin‘ van stichting Stippen.nl.

Meer vlinders in je eigen tuin

  1. Plant nectarplanten op een zonnig plekje in uw tuin. Extra warme plekjes kun je creëren door reliëf aan te brengen met bijvoorbeeld een zuidhellinkje met zandige, onbegroeide plekjes en allerlei nectarrijke planten.
  2. Plaats waardplanten (waar vlinders hun eitjes kunnen leggen). Brandnetels zijn voedsel voor heel veel rupsen (o.a. kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, atalanta en het landkaartje). Om de brandnetel tot een pol te beperken, kun je hem in een emmer planten.
  3. Creëer een overwinteringsplek. Laat daarom uitgebloeide planten staan en snoei in het voorjaar.
  4. Zorg voor wintergroen. Dit geeft beschutting.
  5. Gebruik klimop. Dit zorgt voor nectar in het najaar.

vlinder-pergola