Máximapark

In het hart van Leidsche Rijn aan de westkant van Utrecht, groeit een bijzonder park ter grootte van de Utrechtse binnenstad. Een ontmoetingsplaats waar iedereen naar hartelust kan sporten, spelen, wandelen, fietsen, luieren, picknicken en bootje varen. In 2014 werd het park uitgeroepen tot meest geliefde park van Nederland.

 

Het park bestaat uit 6 hoofdonderdelen: het Lint, de Binnenhof, de Buitenhof, de parkpergola, Vikingrijn en de sportparken. De Vlinderhof maakt deel uit van de Binnenhof.

 

Concept en ontwerp van het Máximapark liggen in handen van West 8 onderleiding van Adriaan Geuze. West 8 was de winnaar van de uitgeschreven ontwerp wedstrijd in 1997.

meest geliefde park van Nederland

– Eregalerij van Nederlandse Parken

Adriaan Geuze, parkarchitect

Adriaan Geuze studeerde in 1987 af in Landschaparchitectuur aan de Universiteit van Wageningen. Samen met landschapsarchitect Paul van Beek richtte hij in datzelfde jaar het bureau West 8 urban design & landscape architecture op in Rotterdam.

 

West 8 is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met kantoren in New York en Brussel. Adriaan Geuze is onderscheiden met de Prix de Rome, categorie stedenbouw en landschapsarchitectuur.

 

Naast vele andere onderscheidingen is hij recentelijk onderscheiden met de American Society of Landscape Architecture (ASLA) Honor Award in 2009 en de AIA Institute Honor Award 2012.  Eind jaren 90 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar woningbouw aan de faculteit Bouwkunde van TU Delft. Van 1994 tot 2007 was hij gastdocent aan Harvard University.

West 8

West 8 heeft onder meer een radicaal concept ontworpen voor de beplanting rond luchthaven Schiphol en een opvallend schelpenlandschap aan de voet van de Oosterscheldekering. Ook was het bureau verantwoordelijk voor de herinrichting van het Rotterdamse Schouwburgplein in de jaren ’90 en het masterplan voor Borneo-Sporenburg. Naast projecten in Nederland is West 8 ook op internationaal niveau betrokken bij grote projecten, zoals Governors Island in New York, Toronto Central Waterfront, en Madrid Rio.

Een belangrijk onderwerp voor West 8 is het bijdragen aan oplossingen tegen de afname van natuur- en recreatiegebieden door de toenemende verstedelijking. West 8’s studies beslaan onder andere de ontwikkeling van de Happy Isles voor de kust van Duinkerken tot Texel. De Happy Isles liggen 25 kilometer westwaarts vanaf de huidige kustlijn, met als primaire taak Nederland te beschermen tegen het beuken van de golven.

Bezoekers over Máximapark

Adriaan Geuze bij Zomergasten